Ethiopië – Yirgacheffe Banko Jirimtiti (Grade 1) Natural

Ethiopië – Yirgacheffe Banko Jirimtiti (Grade 1) Natural

€9,90€36,00

EEN KOFFIE-TOVERBAL

Het is soms zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Want neem nu deze onuitspreekbare Banko Jirimtiti. Als er zo’n indrukwekkende koffie op de Giraffe proeftafel staat dan voel je je Sjakie in je eigen koffiefabriek.

Koffie-toverbal

Het is de enorme gelaagdheid die deze koffie-toverbal zo fascinerend maakt. Neem een slok en er ontplooit zich een heerlijk frisse toon met een rijpe aardbei-achtige smaak. En dit is nog maar het begin van een duizelingwekkende smaak-achtbaan waarin je wordt voortgetrokken. ,,Wat trekt allemaal niet aan je voorbij?” vraag je jezelf af.  Niet alleen rood fruit maar ook overrijp fruit en kruidigheid. Aan de andere kant proef je ook die diepe dragende smaak. Een fundament dat deze koffie een gezag geeft waarop alle andere smaak-frivoliteiten hun speelplaats vinden. Om er maar eentje uit te lichten. Dat subtiele bergamot-karakter dat je herinnert aan een verfijnde thee.

Nuchter blijven wij onze vinkjes plaatsen op onze formulieren:

  • Is er voldoende body? Voor een Afrikaanse koffie zeer hoog!
  • Is er een balans tussen frisse en zoete tonen? Ja!
  • Blijft de koffie mooi sappig in de nasmaak? Check!
  • Is de aciditeit van de koffie niet scherp of zelf maar enigszins agressief? Okay!
  • Is de koffie vrij van (kleine) defecten als ‘houtigheid’, te overrijpe tonen laat staan fenol? Geen defecten!
  • Proeven we astringente kenmerken? No!
  • En we blijven ook Hollanders….Klopt de prijs-kwaliteitverhouding? Ja, wat een klasse!

Speelgoed voor barista’s

Speel je met deze koffie op je espressomachine. Dan kun je de smaak ook nog flink sturen. Proef je hem binnen een week na branddatum en neem je een recept van 18 g koffie gemalen ‘IN’ en 38 gram ‘gezet’ ‘UIT”, dan laat de koffie nog zijn zwaardere en donkere (chocolade)kanten proeven en blijven hogere frisse tonen op de achtergrond. Verder proef je de versheid aan het sprankelende koolzuur dat naar boven komt. Verhoog je de dosering ‘IN” en houd je de output gelijk dan zal de aciditeit stijgen en ga je ook meer natural (fruit)tonen proeven.

Geduld is een schone zaak

Bij dit soort koffies raden we aan altijd even geduld te hebben. Wacht tot twee weken na branddatum en je proeft veel meer zomers rood fruit en de balans in de koffie is in alle opzichten beter. Geduld is in dit geval echt een schone zaak.

 

Land: Ethiopië

Regio: Yirgacheffe

Hoogte: 1700 – 1900 m

Verwerkingsproces: ongewassen (grade 1)

Oogst: november 2016 – januari 2017

Variëteit: heirloom

Smaakprofiel: zeer complex

Body: vol

Branding: espresso, filter

Smaak: rood fruit, bessen

Wissen

Extra informatie

Gewicht

250 g, 500 g, 1000 g

Branding

Espresso, Filter

SKU: N/A - Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op Laat feedback achter

Category: .