Ethiopia – Yirgacheffe -Beloya (Grade 1)

Ethiopia – Yirgacheffe -Beloya (Grade 1)

€9,90€36,00

Ethiopia Yirgacheffe- Beloya

Geen koffieland ter wereld neemt zo’n uitzonderlijke positie in als Ethiopië. Het land staat bekend als geboorteplaats van de koffie maar de wieg van de arabica stond in zuidelijk Sudan. Hier ontstond de arabica uit een spontane kruising van een robusta (!) en coffea eugeniodes.

Het was echter Ethiopië waar de coffea arabica voor het eerst door mensen werd genuttigd; eerst als fruit en pas later voor de bereiding van de drank.

Het was ook Ethiopië waar de nog in wild groeiende koffie tot bloei kwam en de arabica zijn wereldwijde verspreiding startte. Via handelsroutes belandde de koffie in Jemen, waar ook de eerste plantages in cultuur werden gebracht. Het waren de Nederlanders die rond 1600 vanuit Aden (Jemen) één koffieplant smokkelden. Deze typica vormde de basis vormde voor vrijwel alle koffies die wereldwijd in cultuur werden gebracht met daarmee helaas ook een beperkte genetische diversiteit.

En dat voert ons terug naar Ethiopië. Want het bijzondere is dat hier nog steeds wilde variëteiten voor de koffieteelt worden gebruikt. Deze inheemse – variëteiten – “heirloom” of “mixed heirloom” – bezitten niet alleen genetisch een veel grotere diversiteit maar laten dat ook in de kop proeven.

Sidamo, Harrar en Yirgacheffe

Namen van koffieregio’s in Ethiopië behoren tot de bekendste in de wereld omdat het onmiskenbaar karakteristieke koffies zijn. De ‘waarde’ van deze namen is zelfs zo groot dat de Ethiopische regering in 2003 de regio’s Sidamo, Harrar en Yirgacheffe als handelsnaam heeft gedeponeerd.

Smaak

Karakteristieke geuren en smaken in Ethiopische koffie zijn limoen bergamot (denk aan Earl Grey) en bloemige accenten. De mooiste gewassen koffie zijn elegant met een verfijnde complexiteit. Ongewassen koffies zijn zeer fruitig. Denk hierbij aan pruimen, abrikoos, meloen en banaan.

Deze gewassen koffie heeft een hoge complexiteit. Aan de kruidige zijde van het spectrum proef je duidelijk laurier, peper en enige hartigheid (soep wordt zelfs genoemd!) . Focus je je op fruit dan proef je perzik, limoen en bergamot en de geur is die van jasmijnbloesem.

Deze Beloya valt in de hoogste classificatie binnen Ethiopische koffies namelijk grade 1 :

Grade 1 (on)gewassen koffie (hoogste graad – hoogstens 3 defecten per 300 gram)

Grade 2 (on)gewassen koffie ( hoogstens 12 defecten per 300 gram)

Grade 3 Vrijwel altijd ongewassen koffie 25 defecten per 300 gram

Grade 4 Vrijwel altijd ongewassen koffie is 45 defecten per 300 gram *

Grade 5 Vrijwel altijd ongewassen koffie is 85 defects per 300 gram*

 

Land: Ethiopië

Regio: Yirgacheffe

Hoogte: 1800 – 2100 m

Verwerkingsproces: gewassen

Oogst: januari ’17

Variëteit: heirloom (grade-1)

Smaakprofiel: complex, fruitig (perzik, bergamot)

Body: medium

Branding: espresso – filter

Smaak: complex: kruidig en  fruitig

Wissen

Extra informatie

Gewicht

250 g, 500 g, 1000 g

Branding

Espresso

SKU: N/A - Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op Laat feedback achter

Category: .