Ethiopia – Yirgacheffe Butucha

Ethiopia – Yirgacheffe Butucha

€9,90€36,00

Ethiopia Yirgacheffe Butucha

Iedere specialty coffee brander ziet een Ethiopische koffie, specifieker Yirgacheffe, als een absolute must. Het is de top als we het over karakter, balans, complexiteit, zuiverheid en een breed palet aan fruitsmaken hebben. Dus de hele specialty coffee wereld jaagt op de pareltjes uit het vermaarde Yirgacheffe-gebied

Het aanbod van “Yirga’s” is sowieso al beperkthet oogst seizoen 2017/18 stelde onze inkopers ook nog eens voor extra uitdagingen. Koffie is en blijft een natuurproduct, en het zat dit jaar niet mee. Tel daarbij op de enorme vraag voor top-Yirga’s uit met name de opkomende landen, en de spoeling is heel dun. 
Elk sample (een kleine hoeveelheid bonen op basis waarvan je de kwaliteit bepaalt) dat we proefden, haalde niet het niveau van onze huidige Yirga Beloya of RekoOp het moment dat we de moed bijna hadden opgegeven, komt dan toch naar een hoopgevend telefoontje van onze ‘sourcer’. 
Ik ga jullie iets toesturen, maar liefst 91 punten wordt door onze Q-graders aan deze koffie gegeven! Meer zeg ik niet”. Het lange verhaal wordt opvallend kort als de Butucha blind door ons wordt beoordeeld : “Wat is dat voor een indrukwekkende koffie? ” vragen onze cuppers zich unaniem af.

Butucha

Butucha washing station is gelegen in Gedebworeda, in de Yirgacheffe of Gedeo zoneDe plantages van Butucha vind je tussen de 1950 en 2100 meter. In deze relatief koele omstandigheden ligt de fotosynthese van de koffieplant laag, met een enorme complexiteit aan smaken tot gevolg. Daarnaast heeft de koffieplant in deze koelte minder te duchten van insectenvraat en zal daarom minder afwerende bittere stoffen smaken. Het geeft de koffie een enorme elegantie en biedt een onvertroebelde blik op het enorme palet aan smaken.

Butucha washing station bestaat al weer bijna 50 jaar en is vernoemd naar de grootvader van de huidige eigenaar Alemayehu TilahunEen bevlogen man bij wie koffie door de aderen vloeit. Coffee is my life. I cannot live without coffee.”  Hoe weet hij die enorm hoge kwaliteit te bereiken?

 Alemayehu

“Success of quality lies in attention to details in each aspect of the process. The ripened cherries reach the pulpery within 8 hours. Once there, the outer cherry is removed and fermented for 36 to 48 hours. Then, coffee is washed in fresh water from the Moto River, and shade dried until the parchment reaches a moisture content of 12 percent.

• Origine: Ethiopië  Yirgacheffe
• Hoogte:1950– 2100 meter
• Verwerkingsproces: gewassen
• Oogst: januari 2018
• Variëteit: mixed heirloom
• Smaakprofiel: zwarte bes, rode bes, perzik
• Body/mondgevoel: gemiddeld tot hoog
Wissen

Extra informatie

Gewicht

250 g, 500 g, 1000 g

Branding

Espresso

SKU: N/A - Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op Laat feedback achter

Category: .