Kenya AA – Nyeri Mutitu

Kenya AA – Nyeri Mutitu

€9,75€37,00

 

Kenia NYERI MUTITU AA
Soms kun je hoogste kwaliteit letterlijk nemen. Plukkers van deze koffie oogsten deze koffie op een hoogte van 1600 tot 1900 meter. “So what?” zul je wellicht als nuchtere laaglander tegenwerpen. Terechte opmerking. Want hoogte op zichzelf heeft geen invloed, maar indirect is het van groot belang. de temperatuur is lager op deze hoogte waardoor de fotosynthese van de koffieplant langzamer verloopt en de bessen langzamer groen en rijpen met een grote smaakcomplexiteit als gevolg. Daarbij heeft de koffieplant minder te vrezen van natuurlijke vijanden. Denk aan schimmelziektes en vraat door insecten.  Tegen deze vijanden hoeft de koffieplant zich minder te verdedigen met afwerende stoffen zoals de cafeïne. De koffieplant maakt om die reden minder cafeïne aan en dat kun je proeven! De koffie smaakt duidelijk minder bitter. De lagere temperatuur heeft naast hogere complexiteit en lagere bitterheid nog een duidelijke invloed op de smaak namelijk een hogere frisheid of chique gezegd aciditeit.
Als we focussen op de complexiteit dan behoort deze Kenia met zijn 87,5 punt (Q-grader score) tot de top van de wereld. Dit is zo zeldzaam mooi met een perfecte balans van donkerrood fruit (pruimenjam), zoete tonen van cacao en vrijwel geen bitters. Als je deze koffie met wijn zou willen vergelijken dan kom je uit op een Syrah.

Does size matter?
Vraag een koffieliefhebber naar zijn favoriete Keniaanse koffie dan is de kans groot dat de AA’s en AB’s uit zijn mond rollen.
Het zijn lettercombinaties die verwijzen naar ‘screensize’ oftewel de grootte van de boon. Waarom dit van belang is? De boongrootte hangt samen met de hoogte waarop de koffie groeit en daarmee ook de kwaliteit van de koffie. Hoe hoger die locatie is, des te groter en harder de boon en ook vaak een mooiere smaak. Koffie ‘op hoogte’ groeit namelijk in koelere omstandigheden. Hierdoor groeit de koffiebes langzamer met meer smaakcomplexiteit als resultaat. De vlieger gaat echter niet altijd op, maar daarover later.
Wat zijn de bekendste “grades” op basis van screensize die we onderscheiden binnen kwaliteitskoffies?
E – de grootste maat, ook wel olifantsbonen genoemd
AA – een sortering met een grootte boven screensize 18 ( 7,22 mm)
AB – combinatie van A en B (6,20 mm)
PB – peaberries, oftewel “enkele” bonen die tot ontwikkeling zijn gekomen binnen de koffiebes

Maten maar ook soorten
Los van de bekende screen sizes AA en AB staat Kenia bekend om haar koffiesoorten SL-28 en SL-34. Het zijn namen die zo uit Star Wars afkomstig lijken te komen maar het zijn soorten die uit een plantverdelingslaboratorium stammen.
Scott Laboratories (vandaar SL) ontwikkelde in het begin van de twintigste eeuw onder andere variëteiten vanuit een Bourbon stam. De SL-28 en SL-34 sprongen eruit en ze werden met succes in Kenia in cultuur gebracht. Helaas zijn de beide koffiesoorten gevoelig voor ziektes zoals roest en wordt er door de Keniaanse Coffee Board gezocht naar meer resistente soorten. Helaas worden deze nieuwe soorten binnen de specialty coffee wereld minder gewaardeerd.

MUTITU, NYERI
De Mutitu ‘fabriek’ waar deze koffie wordt verwerkt is onderdeel van de coöperatief Kariua, bestaand uit ruim 2000 aangesloten boeren uit het omringende gebied. De fabriek in Mutitu verzorgt op haar beurt de verwerking voor ruim 600 boeren in het gebied. Elk van deze boeren hebben een plantage van gemiddeld één hectare waar ze naast koffie ook maïs, noten en bonen verbouwen. 

Na het handmatig plukken door deze zogenaamde ‘smallholder’ worden de koffiebessen naar de Mutitu fabriek overgebracht waar ze worden ontdaan van het vruchtvlees. Het selectieproces bestaat uit verschillende processen. Het eerste proces vindt plaats in grote waterbassins, waar de groene bonen worden gescheiden van de eventueel aanwezige ‘mbuni’s’  (floaters). Na een wasproces vindt er een eerste van twee fermentatieprocessen plaats voor een periode van rond de 24 uur. Na dit eerste fermentatieproces volgt er een tweede die tussen de 12 en 24 uur duurt. Hierna de koffie wordt ontdaan van de muscilage (het zoete slijmlaagje). De gewassen bonen worden dan verplaatst naar een bassin waar ze kunnen weken in schoon water. Dit gehele proces zorgt voor een gestructureerde opbouw van aminozuren en proteïnen in de cellen van de groene bonen, resulterend in vaak sprankelende aciditeit en de karakteristieke tonen van blauw fruit. Het laatste proces voor de daadwerkelijke export bestaat uit het drogen van de bonen. Dit gebeurt op verhoogde bedden gemaakt van, over het algemeen, kippengaas. Hierdoor heeft de wind vrij spel en kan de koffie goed drogen. 

Als de koffie een vochtpercentage van 11% heeft, kan de koffie naar de wekelijkse veiling en verkocht worden aan allerhande exporteurs over de gehele wereld.

Land: Kenia
Regio: Nyeri
Producent: Mutitu
Coöperatief: Kariua
Hoogte: 1800
Verwerkingsproces: gewassen
Oogst: 2018
Body: medium tot hoog
Branding: espresso – filter
Variëteit: SL28 & SL34
Smaak: een hoger dan gemiddelde aciditeit, cacao, pruimenjam

 

 

Wissen

Extra informatie

Gewicht

250 g, 500 g, 1000 g

Branding

Espresso, Filter

SKU: 3 - Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op Laat feedback achter

Category: .

Tags: , , , .