Kenya AA+ – Kirinyaga

Kenya AA+ – Kirinyaga

€9,90€36,00

Kenya AA+ – Kirinyaga 87+ punten

Soms kun je hoogste kwaliteit letterlijk nemen. Plukkers van deze koffie oogsten deze koffie op een hoogte van 1600 tot 1900 meter. “So what?” zul je wellicht als nuchtere laaglander tegenwerpen. Terechte opmerking. Want hoogte op zichzelf heeft geen invloed, maar indirect is het van groot belang. de temperatuur is lager op deze hoogte waardoor de fotosynthese van de koffieplant langzamer verloopt en de bessen langzamer groen en rijpen met een grote smaakcomplexiteit als gevolg. Daarbij heeft de koffieplant minder te vrezen van natuurlijke vijanden. Denk aan schimmelziektes en vraat door insecten. Hier tegen hoeft de koffieplant zich minder te verdedigen met bittere stoffen zoals cafeïne.  De lagere temperatuur heeft naast hogere complexiteit en lagere bitterheid nog een duidelijke invloed op de smaak namelijk een hogere frisheid of chique gezegd aciditeit.

Als we focussen op de complexiteit dan behoort deze Kenia met zijn 87,5 punt (Q-grader score) tot de top van de wereld. Dit is zo zeldzaam mooi met een perfecte balans van donkerrood fruit (cassis), zoete tonen van chocolade en vrijwel geen bitters. Als je deze koffie met wijn zou willen vergelijken dan kom je uit op een Syrah.

Does size matter?

Vraag een koffieliefhebber naar zijn favoriete Keniaanse koffie dan is de kans groot dat de AA’s en AB’s uit zijn mond rollen.

Het zijn lettercombinaties die verwijzen naar ‘screensize’ oftewel de grootte van de boon. Waarom dit van belang is? De boongrootte hangt samen met de hoogte waarop de koffie groeit en daarmee ook de kwaliteit van de koffie. Hoe hoger die locatie is, des te groter en harder de boon en ook vaak een mooiere smaak. Koffie ‘op hoogte’ groeit namelijk in koelere omstandigheden. Hierdoor groeit de koffiebes langzamer met meer smaakcomplexiteit als resultaat. De vlieger gaat echter niet altijd op, maar daarover later.

Wat zijn de bekendste “grades” op basis van screensize die we onderscheiden binnen kwaliteitskoffies?

E – de grootste maat, ook wel olifantsbonen genoemd

AA – een sortering met een grootte boven screensize 18 ( 7,22 mm)

AB – combinatie van A en B (6,20 mm)

PB – peaberries, oftewel “enkele” bonen die tot ontwikkeling zijn gekomen binnen de koffiebes

Maten maar ook soorten

Los van de bekende screen sizes AA en AB staat Kenia bekend om haar koffiesoorten SL-28 en SL-34. Het zijn namen die zo uit Star Wars afkomstig lijken te komen maar het zijn soorten die uit een plantverdelingslaboratorium stammen.

Scott Laboratories (vandaar SL) ontwikkelde in het begin van de twintigste eeuw onder andere variëteiten vanuit een Bourbon stam. De SL-28 en SL-34 sprongen eruit en ze werden met succes in Kenia in cultuur gebracht. Helaas zijn de beide koffiesoorten gevoelig voor ziektes zoals roest en wordt er door de Keniaanse Coffee Board gezocht naar meer resistente soorten. Helaas worden deze nieuwe soorten binnen de specialty coffee wereld minder gewaardeerd.

,,Hè! Het ruikt naar cassis?”

Ja, dat klopt zeker. Maar het is maar een van de duidingen. Want bramen, framboos of bosbessenjam, dit is een “windrush” van donker rood fruit. De geur van de koffie is overweldigend. En naast die van cassis, wordt ook tomaat vaak genoemd.

Voeg daarbij de frisse toon, die voor een Keniaanse koffie van deze hoogte opvallend rond en zacht is, en je hebt een topper.

“Wow, wat een fantastische koffie is dit. Veel fruit, zoet en niet te fris!”.
Nick Walop- Kookpunt Espresso

 

Land: Kenia
Regio: Kirinyaga county
Producent: Kii factory
Coöperatief: Rungeto Farmers Cooperative Society
Hoogte: 1600 – 1900 meter
Verwerkingsproces: gewassen
Oogst: 2016/2017
Body: medium tot stevige body
Aciditeit: hoger
Branding: espresso – filter
Variëteit: SL28 & SL34
Smaak: donker rood fruit, specifieker cassis, tonen van chocolade

 

 

Wissen

Extra informatie

Gewicht

250 g, 500 g, 1000 g

Branding

Espresso, Filter

SKU: 3 - Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op Laat feedback achter

Category: .

Tags: , , , .