Brazil – Serra da Mantiqueira

Brazil – Serra da Mantiqueira

€7,25€26,00

Serra da Mantiqueira

De staat Minas Gerais staat binnen de Braziliaanse specialty coffee wereld hoog aangeschreven. Vele prijswinnaars binnen de Cup of Excellence competitie vinden hier hun oorsprong. Wat maakt het gebied, en de regio Mantiqueira de Minas in het bijzonder, tot kraamkamer van medaillewinnaars?

Allereerst de bijzondere smaak. Koffies uit Mantiqueira de Minas hebben een grote complexiteit door de relatief hoge ligging en goede eigenschappen van de bodem. Omdat de koffies zo onderscheidend zijn, heeft het gebied in 2011 een PGI (Protected Geographical Indication) gekregen.

In Mantiqueira de Minas zijn ruim 7800 kleine boeren actief. Een gigantisch aantal dat het inkoopteam van Giraffe voor een grote uitdaging stelde om tot een selectie te komen. In een tijdsbestek van een jaar hebben Mark, Daniël en Maarten uiteindelijk meer dan 1400 samples beoordeeld om een koffie van het juiste profiel te vinden. Mark heeft door tientallen plantagebezoeken in het najaar van 2016 zorgvuldig in kaart kunnen brengen wat kenmerkend is voor de regio Mantiqueira. Ook de geografische verschillen en verwerkingswijzen die zich vertalen in ‘smaak’ werden door hem onderzocht. Een proces dat een groot doorzettingsvermogen vraagt. Want voorselecties in Brazilië gemaakt, stellen soms uiteindelijk teleur omdat ze niet het gewenste profiel bevatten of bij proefbrandingen niet het gewenste karakter opleverden.

De koffie waar we unaniem enthousiast over zijn, is een topselectie van een aantal boeren uit Mantiqueira de Minas.
Wat maakt deze koffie zo bijzonder? De smaak is zoet – heel erg zoet zelfs! – en romig. Aan de fruitkant proef je een mooi gedefinieerde fruitsmaak (pruim, abrikoos, en geel fruit als banaan) en een heel cleane nasmaak.

Technisch valt de smaak van deze yellow Bourbon te verklaren: Deze Mantiqueira is een zogenaamde pulped natural, een techniek waarbij een klein deel van vruchtvlees indroogt en zorgt voor een rijke body en mooie fruittonen. Daarnaast dankt deze selectie zijn kwaliteiten aan selectie. Veel arbeid en tijd wordt er door de boeren van Carmo de Minas en bij de verwerking gestoken in selectie en controle om tot een consistent hoge topkwaliteit te komen.

Land: Brazilië
Regio: Serra da Mantiqueira
Hoogte: 1300
Verwerkingsproces: Pulped Natural
Oogst: 2016
Variëteit: Yellow Bourbon
Smaakprofiel: Zoet,Romig,Rijk en licht notig
Body: Vol

Wissen

Extra informatie

Gewicht

250 g, 500 g, 1000 g

Branding

Espresso, Groen (ongebrand)

SKU: N/A - Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op Laat feedback achter

Category: .

Tags: , , , , , , .